Dave Rogge

Mortex

betonlook mortex in bad en douche

Deze minerale micro-mortel, met name gemaakt van natuurlijke kalk, werd ontwikkeld door het bedrijf Beal 25 jaar geleden, om een ​​echte technische vooruitgang in de markt van coatings en bekledingen aan te bieden. Mortex, waterdicht in de massa, heeft zich ontwikkeld tot esthetiek en creativiteit, dankzij het oneindige spel van kleuren en mogelijke effecten.

Sensueel materiaal, Mortex in alle vormen, biedt een doorlopende « béton ciré » uiterlijk aan op uw realisaties, zowel horizontaal als verticaal, binnen en buiten.

Mortex heeft veel technische en esthetische voordelen zowel voor een renovatie als voor nieuwbouw.

Hecht op een groot aantal ondergronden, Mortex wordt gebruikt om oa tegels, MDF, cement, bakstenen, ... aan te brengen op vele ondergronden zonder deze hoeven te verwijderen !

Dankzij de ongeëvenaarde slijtageweerstand, heeft Mortex een zeer langdurig leven! Bovendien is dit materiaal met een « béton ciré » of « tadelakt » look van zichzelf waterdicht

Doorlopend toegepast biedt Mortex een naadloos resultaat en kan oneindig aangepast worden door de verschillende mogelijkheden kwa pigmentatie zodat het volledig voldoet aan uw verbeelding.

Van vloeren tot muren, binnen en buiten, voor uw meubels of decoratie, laat uw fantasie vrij lopen om persoonlijke realisaties te verkrijgen. Ontdek meerdere mogelijkheden door middel van Mortex, de minerale coating met unieke eigenschappen!

Geplaatst op tegels of op een dekvloer met geschikte vloerverwarming, is Mortex de ideale bekleding voor uw trappen en uw vloeren. Het is duurzaam en verkrijgbaar in uw eigen stijl!

Technische en esthetische bekleding, Mortex biedt een uniek resultaat, op basis van de know-how en vaardigheden van de mortex

Om een ondergrond bedekt met Mortex of een gepolijst beton in zijn mooiste aspect te behouden, moet deze worden beschermd tegen vlekken en kalksteen, en op passende wijze onderhouden worden zoals een natuursteen.

Mortex is een hoogstaande decoratieve afwerkingslaag. Momenteel wordt het zeer veel toegepast op vloeren, muren, meubels, stortbaden en aanrechtbladen.

Dit product kan de uitstraling van tadelakt (Marokkaanse sierpleister) evenaren alsook het uitzicht van effen beton.

Volgens de gebruikte verwerkingsmethode zal Mortex een grove of gladde afwerking vertonen met meer of minder schaduw effecten. De mogelijkheden van Mortex zijn talrijk en hangen uitsluitend van af van de verbeelding en vaardigheid van de plaatser.

Door zijn volledige waterdichtheid is Mortex bovendien ideaal voor badkamers, doucheruimtes, hamams, zwembadafwerkingen en buitenpleisterwerk.

Mortex is 40 jaar geleden in België ontwikkeld en is in vergelijking met tadelakt minder broos en meer slijtvast. Het beschikbare palet aan kleuren is eindeloos en er zijn verschillende effecten mogelijk wat de afwerking betreft. Het product is geschikt voor de meeste ondergronden. De dikte van de bepleistering is minimaal 2 mm en maximaal 6 mm.

Door zijn monoliete structuur en zijn pigmentatie benadert ze de tadelakt, maar is vlotter te plaatsen, vertoont geen barsten en is bovendien goedkoper.

De voornaamste eigenschappen van Beal-Mortex color zijn:

 • Nagenoeg geen onderhoud
 • Geen kans op schimmelvorming
 • Geen last van kalkaanslag
 • Naadloze minerale afwerking
 • Volledig waterbestendig
Wat is mortex?

Mortex bestaat uit een mengsel van kalk, cement en toeslagstoffen. Het is een poeder dat aangemaakt moet worden met een speciale vloeistof. Qua samenstelling lijkt het op betoncire alleen bevat mortex geen epoxy- of polyurethaanharsen en is het na aanbrengen direct waterdicht. Met mortex kun je wanden, vloeren, aanrechtbladen en badkamermeubelen een authentieke betonlook geven. Het product is na aanbrengen volledig waterdicht en is dus niet alleen geschikt voor de woonkamer of slaapkamer maar ook voor keuken- of badkamer.

Mortex biedt vele oplossingen in badkamers en keukens

Wil u eens iets anders tegen de muren van uw badkamer dan de klassieke tegels? Kies dan gerust voor Mortex. Dit waterdicht product is heel betrouwbaar en het staat ook nog eens garant voor een mooie afwerking. Wij brengen deze coating-pleisterlaag aan in uw nieuwbouw en renovatieprojecten.

Mortex kan aangebracht worden in de meest uiteenlopende kleurtinten. Naast zijn waterdichte eigenschap zorgt het eveneens voor de juiste decoratie in uw kamer. Het is een perfect materiaal om uw volledige inloopdouche mee te bekleden. Naast muren kunnen ook wanden, plafonds en vloeren hiermee behandeld worden.

Niets houdt u tegen om ook op Mortex te rekenen voor bekledingen in uw keuken of woonkamer. Reken gerust op ons deskundig advies om uw keuze te maken.

Afwerken met vernis houdt mortex mooi.

Mortex is een geweldig product. Maar het is niet de bedoeling om de afwerking voortdurend bloot te stellen aan allerlei vuil. Toch lijkt het erop alsof gebruikers een beetje overmoedig raken door de sterkte, hittebestendigheid en andere fantastische eigenschappen. Beal Mortex blijft echter een product dat als natuursteen moet worden onderhouden.

De afwerkingsvernis is een tweecomponenten polyurethaanlak op waterbasis die milieuvriendelijker is dan de andere lakken die op de markt verkrijgbaar zijn. Je hebt de keuze uit mat, satijn en glans zodat je precies kunt aansluiten op het beoogde effect van je Beal Mortex-afwerking. Er worden steeds twee of drie ( in nat gedeelte ) fijne lagen van elk 40 micron voorzien.

badkamer 3douche vloer en muren in mortex op groene gyprocdave rogge mortex badkamer 4

Antwoorden op veel gestelde vragen vindt u hier.

 

Technische fiches:

Beton Ciré

Beton Ciré is een cementgebonden stucsoort die vele toepassingen kent. Beton Ciré hecht op vrijwel iedere ondergrond.

Het is uitermate geschikt voor badkamers, keukens, vloeren en openhaarden. Het is zelfs mogelijk om het in de douche te verwerken of op uw terras.

  

licht grijze beton cire 1Watervast

Dankzij de unieke samenstelling en afwerking is het zeer sterk en bovendien watervast. Dankzij deze combinatie zijn er vele mogelijkheden en wordt Beton Ciré steeds vaker toegepast in badkamers en keukens. Raadzaam is om te vermijden dat er plekken ontstaan waar langere tijd water op blijft staan. Water, in combinatie met zeephoudende producten, kan na langere tijd ingewerkt te hebben de beschermingslaag aantasten.

Slijtvast

Beton Ciré is een sterke, slijtvaste stuc die vanwege de cementbasis duurzamer is dan stucwerk op kalkbasis. Om er voor te zorgen dat het krasbestendig en water- en vuilwerend is wordt er een coating aangebracht. Dankzij de coating is Beton Ciré zelfs geschikt in de keuken als aanrechtblad. Deze coating zorgt er voor dat het stucwerk tot wel 16 uur lang beschermd is tegen o.a. aceton, thee, koffie en wijn. Traditionele aanrechtbladen zijn doorgaans gevoeliger voor dergelijke invloeden.

 
Naadloos

Beton Ciré is watervast, slijtvast en heeft in tegenstelling tot tegels geen voegen. In de douche is dit een enorm pluspunt. Er zijn namelijk geen voegen die vochtig blijven en gevoelig zijn voor schimmels. De muren zijn makkelijk af te nemen en schimmel wordt geen kans gegeven.

Hygiënisch

Bacteriën en schimmels kunnen moeilijk hechten op het oppervlakte van Beton Ciré. Het is namelijk een alkalische wandafwerking. Dat houdt in dat het van zichzelf al schimmelwerend is en bacteriën zullen zich hier niet thuis voelen. Dit maakt van Beton Ciré een uiterst hygiënische afwerking voor uw badkamer. Een bijkomend voordeel is dat u geen last meer heeft van schadelijke restproducten van de gebruikelijke schoonmaakproducten.

mdf badmeubel in beton cire mdf badmeubel in beton ciré 2

Tadelakt

Tadelakt is een waterdichte glanspleister op basis van een natuurlijke hydraatkalk. Het woord Tadelakt is Berbers en betekent inwrijven.


De pleister wordt door een specialist als stucwerk aangebracht op de muur en vervolgens glad gepolijst.
Bij Marokkaans Tadelakt wordt de pleister, een mengsel van kalk en marmerpoeder, tijdens droging glad gepolijst met een halfedelsteen en daarna verzadigd met olijfzeep. Door de bewerking met de steen en zeep krijgt de pleister een diep gewolkt effect en wordt tevens waterdicht.


Tadelakt wordt o.a. toegepast op wanden, vloeren en ornamenten, omdat het volledig waterdicht is, wordt het daarom voornamelijk toegepast in badkamers, toiletten en keukens. Het fragiele karakter van het materiaal vereist zorgvuldig onderhoud. Het aanbrengen is zeer arbeidsintensief en vereist specialistische kennis.

 

 

Spaziocontinuo

SpazioContinuo bestaat uit een assortiment van producten die gelaagd worden aangebracht en onderling gecombineerd worden voor het verkrijgen van verschillende effecten en afwerkingen. Het systeem wordt toegepast op vloeren en wanden en vormt het ideale oppervlak voor winkels, showrooms, woningen, laboratoria en kantoren. Ook geschikt voor vloerverwarming. Het systeem biedt talrijke voordelen, zoals:

 • Hoog niveau van hygiëne: aangezien het ongesegmenteerde bekledingen betreft, wordt het ophopen van vuil, zoals in de voegen van tegels, voorkomen. Als gevolg van het gladde oppervlak worden de normale reinigingswerkzaamheden eenvoudig.
 • Optimale mechanische weerstand: de bijzondere aard van de gebruikte grondstoffen verleent aan het oppervlak een hoge kras- en stootvastheid, hoger dan enig andere vloer van cement of hout.
 • Personaliseerbaar: dankzij ons kleurmengsysteem zijn wij in staat om een uiterst breed scala aan kleuren van de internationale kleursystemen RAL en NCS tot stand te brengen.
 • Als gevolg van de geringe dikte (slechts 2 mm) kunnen alle omgevingen snel gerenoveerd worden en worden kostbare werkzaamheden voor sloop en wijzigingen van deuren en kozijnen voorkomen.

Het systeem is beschikbaar met twee verschillende texturen, bestaande uit verbindingen van watergedragen geflexibiliseerde expoxyhars, speciaal bestudeerd om direct te worden aangebracht op bestaande vloeren van keramiek, tegels, natuursteen en betonnen vloeren.

 • SpazioCemento: korrelige gespatelde afwerking met effect “zwaluwstaart”. De kleur is uniform en heeft een hoge slijtvastheid. Zeer geschikt voor vloeren van commerciële omgevingen zoals winkels,
  showrooms, enz.
 • SpazioResina: bijzonder gladde gespatelde afwerking met clair-obscureffecten door middel meerdere over elkaar aangebrachte lagen, ook in contrasterende kleuren, mogelijk zijn.

Als afwerking zijn er transparante beschermende lakken die een precieze mate van lichtreflectie tot stand brengen:

 • Mat: een type afwerking die het licht gelijkmatig verspreidt en aan de verschillende kleuren een natuurlijker effect verleent door ze minder levendig te maken en waarbij eventuele kleine oneffenheden van de ondergrond geneutraliseerd worden.
 • Hoogglans: een afwerking met een sterke lichtreflectie die de verschillende kleuren benadrukt met een levendiger effect. Kan eventuele onvolkomenheden markeren.
 • Zijdeglans: afwerking met een effect dat halverwege de twee eerdere producten ligt. Benadrukt de kleuren zonder dat de defecten gemarkeerd worden.

 

Onderhoud

Hoewel, slijtvast en ondoordringbaar tegen vocht in de massa, moet Mortex worden beschermd tegen vlekken, net zoals een natuursteen.

Voor verniste oppervlaktes is het voldoende om een neutraal reinigingsmiddel te gebruiken. Een dagelijkse reiniging met een spons of doek met milde voedende zeep (zonder bijtende bestanddelen) volstaat.

Oppervlaktes behandeld met een natuurlijke bescherming zoals olie of was zijn gevoeliger voor zuren en vetten. Het is raadzaam om deze oppervlaktes regelmatig te behandelen met olie of was om de ondergrond te « voeden ». Doordrenk lichtjes het te behandelen oppervlakte met een doek, borstel of roller. Neem alle mogelijke overschot weg met behulp van een katoenen wit doek en strijk de restanten uit met een schone witte katoenen doek. Dit om uitdruiping op verticale oppervlaktes of overmaat op horizontale ondergronden te vermijden. Vooraf kalk of andere afzettingen verwijderen.

Kalk afzetting

In de douche, ongeacht de ondergrond, wordt kalsteen afgezet na elk gebruik waardoor diverse residuen (zeep, vuil, …) zich vasthouden aan de kalksteen. Een weekelijks onderhoud is dus nodig. Voor het verwijderen van dergelijke afzettingen op de Mortex kunt u witte azijn gebruiken (ook wel crystal azijn genaamd). Verdun deze azijn in warm water (1 deel azijn op 2 delen water). Spray dit mengsel op uw oppervlakte en laat dit enige tijd reageren, alvorens met een zachte spons te reinigen. Begin met een kleine concentratie aan azijn en verhoogd deze naarmate de hoeveelheid kalksteen (maximaal 2 delen azijn op 1 deel water). Dit geldt ook voor uw sanitaire kranen in contact met de Mortex. Wij raden u altijd eerst aan om een test op een klein gebied uit te oefenen.